Tase kafijas brokastīs, ātri notiesāta sviestmaize pusdienās un bagātīgas vakariņas, kam seko uzkodas un pāris aliņi. Vai izklausās pazīstami? Tāds ir gandrīz katra otrā strādājošā cilvēka uzturs, pat nemaz nepadomājot par to, ko tas nozīmē mūsu kuņģim un vispārējai labsajūtai.

Šī dzīvesveida sekas ir tādas, ka 30-40% iedzīvotāju reizi mēnesī cieš no grēmām, savukārt 4-7% to ir ik dienas. Tas sākas ar nepatīkamām un skābām atraugām, pēc kā seko grēmas un, visbeidzot, sāpes un duršana kuņģī un barības vadā. Šie simptomi raksturīgi gastroezofageālajai refluksa slimībai (GERS).

Sākumā liekas, ka tā ir saaukstēšanās

Īpaši bīstama ir GERS simptomu izpausme naktīs, jo cilvēks var neapzināties patieso problēmu. Dodoties pie miera pēc bagātīgas un taukainas maltītes, jūsu kuņģis un barības vads atrodas horizontālā stāvoklī. Kuņģa vārsts, kā uzdevums ir nepieļaut kuņģa sulas nokļūšanu atpakaļ barības vadā, nespēj funkcionēt GERS ietekmē.

Rezultātā cilvēks visas nakts garumā cieš no grēmām, caura miega un sāpoša kakla, un nelabuma un klepus no rīta. Daži cilvēki vaino saaukstēšanos, nākošajā vakarā atkal pārēdas, un viss sākas no gala. Ja simptomi tiek ignorēti ilgāku laiku, kuņģa sula saēd barības vadu, radot nelielas brūces. Sākas iekaisums, veidojas rētas un, ja slimība kļūst hroniska, tas var beigties ar barības vada vēzi, attiecībā uz ko tiek konstatēti 200 jauni gadījumi gadā. Zinot, ka vēzis attīstās 10-20 gadu laikā no GERS sākuma, pēc desmit gadiem ir sagaidāma epidēmija.

Kā novērst slimību

Ieteikumi par to, kā novērst GERS, nebūs nekas jauns tiem, kas jau apzinās veselīga uztura jēgu. Ja jums rodas grēmas, jums ir jāēd bieži, bet mazās porcijās. Lietojiet mazāk taukainas, kūpinātas un piparotas pārtikas. Nelietojiet alkoholu, kafiju, gāzētus dzērienus un pārtikas produktus, kas satur daudz konservantu. Vismaz reizi dienā notiesājiet kādu svaigu vai nedaudz apstrādātu augli un dārzeni, kā arī zupas šķīvi.

Tuvojas Lieldienas. Atcerieties: jums nav jānotiesā visas nokrāsotās olas, bet majonēzi ieteicams aizstāt ar vieglu mārrutku mērci. Izvairieties no pārmērīgi daudz alkohola un taukainiem ēdieniem, veiciet vieglas fiziskās aktivitātes (piem., dodieties pastaigā), nevis ķerieties pie kārtējās organisma attīrīšanas kūres ar etiķi.

Liela kļūda pirms gulētiešanas

Ir ļoti nepareizi domāt, ka naktī reflukss būs mazāk bīstams, ja izdzersiet skābi mazinošu tableti. Šādas zāles neiedarbojas uz kuņģa vārstu un nevar novērst refluksu, kas nozīmē to, ka tām nav nekāda labvēlīga efekta. Gluži pretēji: to dēļ kuņģī var zust skābes līdzsvars, padarot gremošanu daudz grūtāku. Ir jādara kaut kas, kas palīdz nobloķēt kuņģa satura plūšanu nepareizajā virzienā.

Viena no ieteicamajām izvēlēm ir preparāts “Gastrotuss”. Tās ir zāles pret GERS, kas iedarbojas mehāniski, mazinot slimības simptomus. Zāles nokļūst kuņģī un veido sava veida korķi dabīgas kuņģa virsmas membrānas formā, tādējādi novēršot refluksu.