Pilnvērtīgam uzturam ir liela nozīme sievietes veselībai jebkurā vecumā, taču, grūtniecības plānošanas, grūtniecības un zīdīšanas laikā palielinās vajadzība pēc noteiktām uzturvielām. Omega-3 taukskābes (DHS un EPS) ir vitāli svarīgas vielas, kuras var uzņemt tikai ar pārtiku vai lietojot uztura bagātinātājus.

Omega-3 taukskābes ir būtiskas māmiņas un mazuļa veselībai. Grūtniecības laikā tās nonāk augļa organismā caur placentu, pēc dzemdībām jaundzimušais saņem omega-3 taukskābes ar mātes pienu. Mātes, kas uzņem optimālo omega-3 taukskābju devu ikdienā, var justies daudz drošāk par savu un mazuļa veselības stāvokli.

Ir pierādīts, ka omega-3 taukskābes (īpaši DHS - dokozaheksaēnskābe) ir nozīmīgas augļa un jaundzimušo smadzeņu, redzes un nervu sistēmas attīstībai. Zīdīšanas laikā omega-3 taukskābes veicina jaundzimušo smadzeņu attīstību un imunitātes veidošanos. Omega-3 taukskābes palīdz uzturēt veselīgu sievietes sirds un asinsvadu stāvokli.

Lielākajai daļai sieviešu trūkst omega-3 grūtniecības un laktācijas periodā

Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka daudzām grūtniecēm organismā rodas   omega-3 taukskābju deficīts. Omega-3 deficīts visbiežāk sastopams grūtniecības trešajā trimestrī un zīdīšanas laikā, kad vēl vairāk palielinās nepieciešamība pēc uzturvielām bērna attīstībai. Tiek uzskatīts, ka tas ir saistīts ar faktu, ka tikai neliela daļa sieviešu grūtniecības un laktācijas laikā lieto omega-3 taukskābes (īpaši DHS - dokozaheksaēnskābi) pietiekošā daudzumā.

Lai gan ir atzīts, ka labākais omega-3 taukskābju avots ir zivis un jūras veltes, grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, ir grūti uzņemt nepieciešamo omega-3 taukskābju daudzumu tikai ar pārtiku.

Turklāt daudzas zivju sugas (īpaši jūras zivis), kuras iegādājamies veikalos, var būt piesārņotas ar dzīvsudrabu vai citām potenciāli kaitīgām vielām, kas var nelabvēlīgi ietekmēt augļa un jaundzimušā attīstību.

Zivju eļļa  - drošākā izvēle

Amerikas Grūtniecības asociācija (APA) ziņo, ka omega-3 deficīts ir jau ievērojamai daļai sieviešu pirms grūtniecības. Grūtniecības laikā tas palielinās, tāpēc optimālo omega-3 daudzumu organismā ieteicams nodrošināt grūtniecības plānošanas laikā, iekļaujot uzturā zivju eļļas piedevas.

Saskaņā ar PVO ieteikumiem pieaugušajam dienā vajadzētu uzņemt vismaz 250-500 mg   omega-3 taukskābes. Ieteicamā omega-3 dienas deva grūtniecības un zīdīšanas periodā palielinās līdz 550-600 mg, no kurām dokozaheksaēnskābei (DHS) jābūt vismaz 250 mg. 

Labvēlīgo ietekmi panāk, katru dienu uzņemot DHS 250 mg dienā. 

Zivju eļļas lietošana ļauj izvairīties no piesārņojuma riska (atšķirībā no rūpnieciski piegādātu zivju vai jūras velšu lietošanas uzturā), jo vides piesārņotāji tiek likvidēti zivju eļļas apstrādes laikā

Kādu zivju eļļu izvēlēties?

Izvēloties uzticamus, atbildīgus zivju eļļas ražotājus, kuri izmanto augstākās kvalitātes izejvielas, progresīvas zivju eļļas rafinēšanas un destilācijas tehnoloģijas, Jūs būsiet pārliecināti par produkta drošību un tīrību.

Ja Jūs meklējat dabiskas, kvalitatīvas un ar DHS bagātas omega-3 piedevas, Gudrinieku aptieka piedāvā izvēlēties zivju eļļas kapsulas Equazen® MUMOMEGA®. Tās satur omega-3 taukskābes, kas ir īpaši paredzētas grūtniecības un zīdīšanas laikam.  

MUMOMEGA® kapsulu sastāvā ir ne tikai omega-3 (DHS un EPS) rekomendēts daudzums grūtniecēm un barojošām māmiņām, bet arī naktssveces eļļa, kas papildina organismu ar neaizvietojamām omega-6 taukskābēm. 

MUMOMEGA®  zivju eļļa tiek iegūta no ilgtspējīgiem Klusā okeāna un Marokas jūras zivju avotiem, kur zivis ir dabiski bagātas ar DHS. MUMOMEGA® zivju eļļai ir PureMax ™ sertifikāts, kas apstiprina visaugstāko kvalitātes un tīrības pakāpi . MUMOMEGA®  zivju eļļu ir sertificējusi starptautiskā organizācija „Friend Of the Sea” (FOS), kas visā pasaulē aktīvi popularizē ekoloģiski drošus, augsti kvalitatīvus jūras produktus un nosaka uztura bagātinātāju ražošanu saskaņā ar Pasaules ilgtspējīgas organizācijas standartiem.