Cilvēka imūnsistēma ir komplekss, kas sastāv no orgāniem, audiem, gļotādām un šūnām. Imūnsistēmas reakcijai ir divi paveidi: iegūtā imunitāte veidojas, saskaroties ar dažādiem antigēniem (piemēram, pēc infekcijas slimības vai vakcīnas) un iedzimtā imunitāte, saistīta ar iedzimtām bioloģiskām organisma īpatnībām un to īpaši ietekmē mūsu dzīvesveids.

Runājot par efektīvām imunitāti stimulējošām metodēm, visbiežāk tiek minētas rūdīšanās, svaigs gaiss, sports, atpūta, stresa pārvarēšana, veselīgs uzturs un dažādu uztura bagātinātāju lietošana. Bet vai jūs kādreiz esat domājis par imunitātes uzlabošanu caur deguna gļotādu?

Deguna gļotāda ir mūsu ķermeņa "filtrs"

Deguna gļotāda ir iesaistīta imūnsistēmas darbībā. Tas darbojas kā lokālā imunitāte, aizsargbarjera: gļotādas matiņi ieelpotajā gaisā aiztur putekļus, kaitīgas vielas un mikrobus. Veselīga deguna gļotāda nodrošina, ka tīrs, silts gaiss iekļūst plaušās, vieglu un vienmērīgu elpošanu. Mēs varam droši teikt, ka ar deguna palīdzību mūsu ķermenis tiek apgādāts ar vitāli svarīgu enerģiju, tāpēc arī citu ķermeņa sistēmu darbība un vispārējā labklājība ir atkarīga no deguna dobuma stāvokļa.

Kā jūs zināt, daudzi vīrusi un citi patogēni iekļūst mūsu ķermenī ar gaisa pilieniem ieelpas laikā. Ja deguna gļotāda ir piesārņota vai dehidrēta, tā vairs nespēj filtrēt ieelpoto gaisu, traucējot normālai elpošanai. Tas ir tad, kad mikrobi sāk vairoties deguna dobumā, kas var viegli iekļūt plaušās un citās ķermeņa sistēmās. Ja šajā gadījumā ķermenis ir novājināts, tas kļūst par ideālu līdzekli dažādu infekciju izplatībai. Tādējādi slikts deguna dobuma stāvoklis var izraisīt ne tikai iesnas, bet arī nopietnākas slimības.

Deguna kopšana ietekmē arī imūnsistēmas darbību

Lai saglabātu veselīgu deguna stāvokli un attiecīgi uzlabotu lokālo imunitāti, ir svarīgi koncentrēties uz diviem galvenajiem aspektiem: deguna dobuma tīrību un deguna gļotādas mitrumu. Lai to nodrošinātu, mums katru dienu jāmazgā deguna dobums ar tīru ūdeni vai fizioloģisko sālsūdeni. Ikdienas deguna mazgāšana novērš netīrumu un mikrobu izplatīšanos, uzlabo ieelpotā gaisa filtrāciju, saglabā deguna gļotādas mitrumu, stimulē maņu orgānu receptorus, atvieglo elpošanu.

Lai uzturētu deguna gļotādas mitrumu, ir svarīgi dzert pietiekami daudz ūdens. Lietderīgi arī izmēģināt lokālu deguna mitrināšanu ar dabīgām augu eļļām vai īpašiem preparātiem, piemēram, Rinopanteina deguna preparātiem. Vēlams dzert arī siltu tēju (piem. , īpaši vērtīgu ingvera tēju), elpot siltā ūdens tvaikus, mājās izmantot mitrinātāju.

Imunitāti uzlabo arī dažādi elpošanas vingrinājumi. Elpošanas vingrinājumi stimulē deguna dobuma asinsvadus, uzlabo elpošanu, piesātina ķermeņa šūnas ar skābekli.

Svarīgi ir arī saglabāt tīrību mājās, lai samazinātu saskares risku ar alergēniem. Alergēni uzkrājas paklājos, aizkaros, mēbeļu pārvalkos, dvieļos, gultasveļā. Turklāt daži cilvēki ir īpaši jutīgi pret konkrētiem alergēniem. Šajā gadījumā ir rekomendēts noskaidrot, kas tieši  jums izraisa alerģiju, un pārliecināties, ka jūsu apkārtējā vidē nav šo alergēnu.

Beta glikāns: efektīvs deguna dobuma imūnstimulators

Ir svarīgi atcerēties, ka mums vispirms jākoncentrējas uz deguna veselības profilaktisko aprūpi, lai nodrošinātu pastāvīgu aizsardzību un izvairītos no ārstēšanas nepieciešamības. Tomēr pat ar rūpīgu deguna kopšanu dažreiz nepietiek tikai ar "mājas" līdzekļiem - tad medicīniskie deguna aerosoli var palīdzēt.

Tomēr bieži vien cilvēki, kuriem rodas nepatīkami deguna gļotādas simptomi, ķeras pie dažādiem ķīmiskiem antibakteriāliem deguna aerosoliem, uzskatot, ka tādējādi viņi efektīvi uzlabos deguna stāvokli. Un, kaut arī šādas zāles nomierina nepatīkamus simptomus, tās bieži sabojā deguna gļotādas pH līmeni, iznīcina labās baktērijas un novājina ķermeņa imunitāti. 

Deguna aerosoli ar beta glikānu ir īpaši labvēlīgi deguna gļotādai. Beta glikāns ir bioloģiski aktīva viela, kas tiek uzskatīta par vienu no spēcīgākajiem dabiskajiem imūnsistēmas stimulatoriem. Pētnieki divu gadsimtu laikā pierādīja beta glikāna lomu onkoloģisko, infekcijas un citu slimību ārstēšanā. 

Deguna aerosoli ar beta glikānu efektīvi novērš vīrusu un baktēriju infekcijas un to rašanās risku. Attīrīts beta glikāns (īpaši 1,3-beta glikāns), kas atrodas Immuwash deguna aerosolā, ir spēcīgs imūnsistēmas stimulators, kas aktivizē iedzimto un iegūto imūnreakciju un palīdz cīnīties ar saaukstēšanos. Beta-glikāns pie specifiskiem receptoriem pievienojas specializētiem asins šūnu makrofāgiem. Makrofāgi ir baltās šūnas, kas cirkulējot asinīs atpazīst un iznīcina patogēnus, aktivizējot imūnreakciju pret tiem. Makrofāgi fagocitē un iznīcina mikrobus, ražo vairāk nekā 50 bioloģiski aktīvas vielas, piedalās brūču dziedēšanā. Makrofāgu spēja veikt jebkuru funkciju ir atkarīga no to aktivitātes pakāpes. Beta glikāns saistās ar makrofāgiem, aktivizē tos, un makrofāgu spēja atpazīt svešķermeņus vai infekcijas ierosinātājus paliek daudz augstāka. Tajā pašā laikā tiek stimulēta fagocitoze (patogēnu iznīcināšana), un signāls tiek nosūtīts uz citām imūnsistēmas šūnām. Tādā veidā beta glikāns aktivizē un "stimulē" imūnsistēmu, palielina izturību pret potenciālajiem infekcijas izraisītājiem. Immuwash aerosola izotoniskais šķīdums veic deguna gļotādas tīrīšanas, mitrināšanas funkciju un atjauno deguna izdalījumu pH līdzsvaru. Tas ir drošs un uzticams veids, kā rūpēties par deguna veselību.