Vasarā daudzas deguna gļotādas problēmas izraisa saules iedarbība, karstums, zemais mitruma līmenis un gaisā esošie ziedputekšņi, kā arī  infekciju izraisītāji. Vieni no biežākajiem simptomiem ir deguna gļotādas sausums, aizlikts deguns, sinusīts un bieža asiņošana no deguna. Kā izvairīties no šiem nepatīkamajiem simptomiem un saglabāt deguna gļotādas veselību vasarā?

Izvairieties no ziedputekšņiem

Vasaras mēnešos āra gaisā ir daudz ziedputekšņu. Kaut arī ziedputekšņi vairumam cilvēku ir nekaitīgi, tomēr dažiem tie izraisa alerģisku reakciju. Ja ievērojat, ka vasaras mēnešos bieži parādās šķaudīšana, acu asarošana vai nieze, sausuma sajūta vai sūrstēšana deguna dobumā, deguna aizlikums – visticamāk, esat jutīgs pret ziedputekšņiem.

Lai gan no ziedputekšņiem pilnībā izvairīties nav iespējams, saskari ar tiem var samazināt, ja neuzturēsieties ārā karstā, sausā laikā. Ārā nēsājiet saulesbrilles un galvassegu, bet, atgriežoties mājās, nomainiet drēbes un nomazgājieties. Telpas vēdiniet vēsajā diennakts laikā, lietus laikā vai tad, kad ir liels gaisa mitrums. Ir vērts mājās uzstādīt gaisa filtru vai gaisa attīrīšanas iekārtu. 

Ja simptomi kļūst grūti kontrolējami, konsultējieties ar savu ārstu un lietojiet antihistamīna preparātus. 

Kontrolējiet asiņošanu

Ķermeņa dehidratācijas, deguna gļotādas bojājuma, karstuma un zema gaisa mitruma dēļ vasarā biežāk nākas saskarties ar asiņošanu no deguna. Kaut arī asiņošana no deguna parasti nav bīstama un ir viegli novēršama, simptoms var radīt daudz neērtību.

Lai novērstu asiņošanu no deguna, izvairieties atrasties atklātā saulē, lietojiet galvassegu, ierobežojiet alkohola un karsto dzērienu lietošanu, katru dienu dzeriet pietiekami daudz ūdens. Ēdiet daudz pārtikas produktu ar lielu C vitamīna daudzumu. Ir noderīgi periodiski uzlikt deguna zonā ledus gabaliņu kompreses, kas mazinās asinsvadu tūsku, un regulāri baudīt tvaika inhalācijas ar ēteriskajām eļļām.

Ja pēkšņi sākas asiņošana no deguna, atlieciet galvu un sēdiet vertikālā stāvoklī, līdz asiņošana apstājas. Asiņošanas laikā varat mazgāt seju ar aukstu ūdeni, vienlaikus mitrinot nāsis. Ja asiņošana no deguna notiek ārā, aizklājiet degunu ar kabatlakatu vai kokvilnas drānu, lai karstais gaiss neizžāvētu gļotādas. 

Samaziniet sinusa infekciju risku

Lai gan sinusīts bieži ir saistīts ar auksto sezonu, cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz sinusītu, tas bieži parādās arī vasaras laikā.

Viens no svarīgākajiem infekciju prevencijas pasākumiem ir bieža roku mazgāšana. Uz visām ap mums esošajām virsmām atrodas dažādi mikrobi un baktērijas, tādēļ, ja ar netīrām rokām pieskaraties sejas zonai, mikrobi var tieši iekļūt elpceļos un izraisīt sinusītu.

Ir svarīgi arī atmest smēķēšanu un izvairīties no pasīvās smēķēšanas, ierobežot saskari ar dažādiem alergēniem, piesārņotājiem (piemēram, agresīviem mājsaimniecības vai personīgās higiēnas līdzekļiem, putekļiem). Mājās izmantojiet tīrīšanas līdzekļus ar iespējami dabiskāku sastāvu, investējiet telpu gaisa attīrīšanas iekārtā.

Turklāt tiem, kuriem ir nosliece uz sinusītu, vajadzētu izvairīties no peldēšanās hlorētos baseinos – ieteicams peldēties sāļās ūdenstilpēs. 

Nodrošiniet ikdienas deguna higiēnu

Deguna dobumam – tāpat kā visam mūsu ķermenim – nepieciešama ikdienas aprūpe. Pareiza deguna higiēna palīdz novērst sausumu un aizliktu degunu, samazina alerģiju, vīrusu un bakteriālu infekciju risku un asiņošanas risku.

Kā veikt deguna higiēnu? Pirmkārt, nomazgājiet rokas ar ziepēm un kārtīgi izšņauciet degunu. Pēc tam izskalojiet degunu ar tīru ūdeni – tā iztīrīsiet deguna ejas. Deguna tīrīšanai varat izmantot arī sālsūdeni. Pudelītē ar destilētu ūdeni ieberiet jūras sāli, sakratiet maisījumu un iesmidziniet to deguna ejās. Ieelpojiet, lai sāls šķīdums nonāktu elpceļos un kaklā.

Deguna higiēnu var veikt gan no rīta, gan vakarā, tomēr ļoti svarīgi to izdarīt vakarā pirms gulētiešanas. Tā varēsiet ilgāk elpot caur degunu miega laikā un miegs kļūs kvalitatīvāks.

Ir vērts atcerēties, ka elpceļu veselība ir cieši saistīta ar vidi, kurā mēs dzīvojam. Lai uzturētu veselu deguna dobumu un elpceļus, būtu jāizvairās no paklājiem, iespējami biežāk jāmazgā dvieļi, aizkari, gultasveļa, regulāri jātīra un jāvēdina telpas. Telpās gaisa mitrumam būtu jāsasniedz 55%. 

Izmantojiet deguna gļotādas kopšanai medicīniskos līdzekļus

Ja vasaras sezonā jums bieži traucē nepatīkamas sajūtas degunā, speciālisti iesaka vienmēr ņemt līdzi ikdienas lietošanai paredzētu dabīgu deguna aerosolu.

Fizioloģiskais jūras ūdens Sterimar® ir neaizstājams līdzeklis ikdienā deguna higiēnai, tas efektīvi atjauno un uztur veselīgu deguna gļotādu, nodrošina tās mitrumu un aizsardzību pret dažādiem patogēniem. Līdzeklis ir lieliski piemērots arī deguna tīrīšanai. 

Sterimar® ir izgatavots no 100% tīra, filtrēta jūras ūdens. Šķīdums satur līdz 92 dabīgiem jūras ūdens minerāliem un mikroelementiem. Preparāts ir hipoalerģisks, ar uzlabotu mikrodifūzijas aerosola sistēmu un īpašiem fizioloģiskiem uzgaļiem, tādēļ Sterimar® ir piemērots pieaugušajiem un bērniem. 

Aptiekā „Gudručio vaistinė“ varat iegādāties arī fizioloģisko jūras ūdeni Sterimar®, kas bagātināts ar varu (tiem, kam ir nosliece uz infekciozu rinītu) vai mangānu (tiem, kam ir nosliece uz alerģisku rinītu). Zīdaiņiem no triju mēnešu vecuma ieteicams Sterimar® baby – ar varu un mangānu bagātināts hipertonisks jūras ūdens šķīdums.