Deguna gļotādas sausums un izžūšanas sajūta ir viena no visbiežāk novērotajām problēmām, kura sastopama aukstās sezonas laikā. Parasti šis nepatīkamais simptoms parādās, slimojot ar saaukstēšanās, deguna gļotādas vīrusu, bakteriālajām vai alerģiskajām slimībām. Taču deguna gļotādu izžūšana ne vienmēr signalizē par slimību.

Dažkārt deguna gļotādas izžūšanas sajūta var būt tikai nedaudz traucējoša. Tādēļ, ja neparādās drudzis vai organismu nenovārdzina nopietni simptomi, daļa cilvēku nepievērš uzmanību deguna sausumam. Taču nevajadzētu aizmirst, ka deguna sausums paver ceļu infekcijām. 

Kā izsausināts deguna dobums palielina slimību risku? 

Optimāls sinusu un deguna gļotādas mitrums nodrošina atbilstošu ieelpojamā gaisa filtrēšanu, mitrināšanu un aizsardzību pret baktēriju un vīrusu izplatīšanos. Kad deguna dobums vairs nespēj saglabāt optimālo mitruma līmeni, izveidojas deguna sausums. 

Deguna izžūšana nav slimība vai veselībai bīstams organisma stāvoklis. Taču sausas deguna gļotādas kļūst par vidi, kur var attīstīties iekaisumi un izplatīties infekcijas.

Pirmkārt, kad deguna gļotāda ir pārāk izžuvusi, tiek traucēta mukociliārā klīrensa (deguna dobuma aizsargbarjeras) funkcija –  gļotu izdalīšanās no elpošanas ceļiem. Tādā gadījumā augšējos elpceļos sāk vairoties baktērijas un citi mikrobi.

Otrkārt, pārāk izteiktas vai biežas deguna izžūšanas dēļ deguna gļotādas var saplaisāt un asiņot. Tas viss vēl vairāk palielina patogēno mikrobu izplatīšanos risku.

Ja cilvēka imunitāte ir novājināta, pastāv liela varbūtība, ka neārstēta deguna izžūšana veicinās infekciju (no akūtām iesnām un saaukstēšanās līdz sinusītam) attīstību.

Kādēļ parādās deguna sausums aukstajā sezonā?

Deguna gļotādas mitrums ir ļoti atkarīgs no gaisa, kuru elpojam, mitruma, temperatūras un tīrības. Aukstajā sezonā apkures dēļ telpās gaiss kļūst sausāks, savukārt ārvides temperatūra ir zema - izveidojas lieliski apstākļi deguna izžūšanai, sausumam. Tieši aukstajā sezonā Lietuvā tiek fiksēti vislielākie gaisa piesārņojuma rādītāji. 

Ar deguna gļotādas izžūšanu biežāk sastopas cilvēki, kuri daudz laika pavada slikti vēdinātās, sausās telpās vai dzīvo vietās, kur raksturīgs lielāks gaisa piesārņojums un zems gaisa mitrums.

Viens no galvenajiem deguna izžūšanas iemesliem ir bieža deguna šņaukšana (piemēram, saaukstēšanās vai alerģiju dēļ), deguna gļotādas sakairināšana. Deguna gļotādas sausumu var izraisīt smēķēšana, A un C vitamīnu trūkums uzturā, ūdens trūkums organismā, konkrētas slimības (piemēram, atrofiskais rinīts) vai tādu medikamentu kā antihistamīnu preparātu, deguna dekongestantu (tiem raksturīgs gļotādas asinsvadu sašaurinošs un pietūkumu mazinošs efekts, piemērojami saaukstēšanās vai alerģiju gadījumos) lietošana.

Padomi, kā mazināt deguna sausumu 

Lai varētu izvairīties no deguna izžūšanas, ir svarīgi veikt preventīvus pasākumus: 

  •       samaziniet alkohola, kofeīna lietošanu, maziniet smēķēšanu;
  •       sabalansējiet uzturu, lai tajā netrūktu vitamīnu, īpaši, A un C, kā arī mikroelementu;
  •       katru dienu izdzeriet pietiekošu ūdens daudzumu;
  •       deguna izšņaukšanai izmantojiet mitrās salvetes (piemēram, tādas, kuras atbilstošas zīdaiņiem);
  •       ja jūsu mājā ir sauss gaiss, izmantojiet gaisa mitrinātāju;
  •       saglabājiet atbilstošu deguna higiēnu – katru dienu skalojiet degunu, nepieskarieties pie sejas ar netīrām rokām;
  •       ja deguna sausumu izraisa kādi no medikamentiem, konsultējieties ar savu ārstu par šo medikamentu lietošanu.

Metodes, kuras palīdzēs sausam degunam

Ja Jums parādījusies deguna izžūšana, sausuma sajūta, tad izmēģiniet tvaika vannu. 15-20 minūtes ar pārsegtu galvu elpojiet karsta ūdens tvaikus, ūdenim varat pievienot ēterisko eļļu. Deguna gļotādas sausumu mazināt var palīdzēt pirts apmeklēšana.

Saskaroties ar deguna sausumu, kurš ilgstoši turpinās vai bieži atkārtojas, tiek rekomendēts izmantot medicīniskos preparātus, kuri mitrina deguna gļotādu. Šim nolūkam lieliski noderēs pilnveidotais deguna izsmidzinošais līdzeklis RINOPANTEINA® PLUS, kurš ir bagātināts ar hialuronskābi, D-pantenolu, biotīnu, A un E vitamīniem. 

RINOPANTEINA® PLUS ne tikai samitrinās deguna gļotādu un uzlabos tās elastību, bet arī bagātinās degunu ar vielām, kuras veicinās epitēlija sadzīšanu, atjaunošanās procesus un uzlabos deguna gļotādas veselību.

Deguna gļotādas mitruma atgūšanai,  gļotādas atjaunošanai un sadzīšanas veicināšanai tāpat būs efektīga RINOPANTEINA® ziede ar D-pantenolu un A vitamīnu. Preparāta sastāvā nav aromātu un ēterisko eļļu, kuri varētu kairināt deguna gļotādu. Preparāts atbilstošs ikdienas lietošanai.