Ļoti daudzi zīdaiņi savos pirmajos dzīves gados saskaras ar vēdera pūšanos un vēdera kolikām. Bieži šie simptomi parādās jaundzimušajiem jau pirmajā mēnesī. Vēdera pūšanās ir viens no visbiežāk sastopamajiem zīdaiņu un mazu bērnu veselības traucējumiem.

GudraAptieka.lv rakstā uzzināsiet, kādi signāli norāda uz šo problēmu, kādi ir šīs problēmas iemesli un kā var ātri un efektīgi palīdzēt saviem mazuļiem atbrīvoties no nepatīkamajiem vēdera pūšanās simptomiem. 

Zīdaiņu un mazu bērnu vēdera pūšanās iemesli 

Vēdera pūšanās tiek saukta arī par meteorismu. Tā pazīmes parādās, kad ir palielināta gāžu uzkrāšanās kuņģī un zarnu traktā, kad ēdiens pārāk grūti un lēni virzās pa zarnu traktu. 

Vēdera pūšanās zīdaiņiem galvenie iemesli: nepietiekoši attīstījies kuņģa-zarnu trakts (vāja kuņģa motorika vai gremošanas fermentu funkcija), novājināta imunitāte, antibiotiku lietošana, vecumam neatbilstoša, nesabalansēta pārtika, pārbarošana, kā arī nepareiza zīdīšana vai barošana, kad bērnam, norijot ēdienu, organismā iekļūst arī liels gaisa daudzums.

Vēdera pūšanās zīdaiņiem var parādīties arī tādēļ, ka mamma zīdīšanas laikā piedzīvo stresu, jūt nogurumu vai ēd tādus ēdienus, kuri veicina gāzu uzkrāšanos zarnu traktā (sīpoli, pākšaugi, piena produkti, kāpostu dzimtas dārzeņi, žāvēta gaļa, saldi augļi u.c.).

Vēdera pūšanās zīdaiņiem var parādīties, ēdot saldus, uz govs piena bāzes pagatavotus vai ar dzelzi piesātinātus maisījumus. 

Zīdaiņa vēdera pūšanos var izraisīt tā sauktās zarnu trakta kolikas. Gāzes, kuras uzkrājas gremošanas traktā, rada spiedienu uz zarnu trakta gļotādu, un izraisa vēdera pūšanos un sāpes. Bieži kolikas tiek piedzīvotas pirmajos dzīves mēnešos, tas ir ierasts un dabisks stāvoklis, kurš pāriet pats un kurš raksturīgs aptuveni 20 procentiem bērnu.

Pirmsskolas vecuma bērniem vēdera pūšanos galvenokārt izraisa gremošanas fermentu nepietiekamība, novājināta kuņģa motorika, zarnu trakta traucējumi, disbakterioze pēc antibiotiku lietošanas, kā arī tādu produktu lietošana, kuri veicina gāzu uzkrāšanos.

Starp citu, vēdera pūšanos un citus gremošanas traucējumus zīdaiņiem un maziem bērniem var izraisīt arī pārāk sakairināta nervu sistēma un piedzīvotas spēcīgas emocijas. 

Kā atpazīt mazuļa vēdera pūšanos? 

Vēdera pūšanās var izraisīt dažādas diskomforta sajūtas: vēdergraizes, kolikas, burbuļošanu zarnu traktā, gāzu neizdalīšanos caur anālo atveri, kā arī traucētu apetīti un miegu, arī caureju.

Ja vecāki bērni var pastāstīt par simptomiem, tad jaundzimušie un zīdaiņi par organisma problēmām paziņo ar savu nemierīgo izturēšanos.

Par vēdera pūšanos zīdaiņiem liecina ciets vēders, raudāšana, saraušanās augļa pozā, grozīšanās, spārdīšanās, bieža atraugāšanās, gāžu neizdalīšanās, vēdera izejas traucējumi.

Ko darīt, ja mazulim vērojams uzpūsts vēders?

Ja mazulim ir piepūties vēders, var palīdzēt viegli vingrinājumi, riteņbraukšanas imitēšana, viegla kāju piespiešana pie vēdera. Ja zīdainis nepretojas, rekomendējam veikt masāžu, aptuveni 5 minūtes ar maigām kustībām pulksteņrādītāja virzienā masējot vēdera zonu. Ja nepieciešams, masāžu var atkārtot vairākas reizes.

Vēdera pūšanos iespējams samazināt, uz vēdera uzliekot flaneļa autiņu (siltas kompreses – nav piemērotas), novannojot zīdaini siltā vannā. Ja vēdera pūšanās parādās dienas laikā pārāk lielas stimulācijas dēļ, centieties zīdaini nomierināt, to glāstot, šūpojot, runājoties ar to.

Ja iepriekš nosauktās metodes nav palīdzējušas vai piemērotas, zīdaiņiem var palīdzēt īpaši viņiem paredzēti līdzekļi, kuri veicina gāžu izdalīšanos no zarnu trakta un samazina kolikas. Vecākiem bērniem var palīdzēt aktivētā ogle, ķimeņu, diļļu, fenheļa, timiāna zāles, kumelīšu ziedu tējas.

Ja vēdera pūšanās simptomus samazināt neizdodas vai vēdera pūšanās bieži atkārtojas, ir svarīgi vērsties pie ārsta. Pastāvīga gāzu uzkrāšanās var signalizēt par gremošanas trakta funkciju traucējumiem un slimībām. 

Bērnu vēdera pūšanās profilakse 

Lai bērnam vēdera pūšanās neatkārtotos, vajadzētu noskaidrot vēdera pūšanās iemeslus, likumsakarības. Piemēram, iespējams vēdera pūšanās ir saistīta ar pārtiku, kuru lieto mamma, psiholoģiski emocionālo vai fizisko mammas pašsajūtu (ja zīdainis tiek zīdīts), paša bērna uzturu vai aktivitātēm. Pamanot iemeslus, kuru dēļ bērnam pūšas vēders, ir svarīgi tos izmainīt (piemēram, mainīt uzturu, ar bērnu veidot mierīgāku saskarsmi).

Ar savu piemēru māciet bērnam ēst lēnām, rūpīgi sagremojot ēdienu. Nesteidziniet bērnu, kad tas ēd, jo viens no visbiežāk sastopamajiem vēdera pūšanās iemesliem ir gaisa iekļūšana organismā ēšanas laikā.

Kad bērnam bijis jālieto antibiotikas, ir svarīgi konsultēties ar ārstu par probiotiku lietošanu. Antibiotikas maina zarnu mikrofloru, un tieši tās disbalanss ir viens no galvenajiem vēdera pūšanās faktoriem.

Ja zīdaiņa organismam ir nosliece uz vēdera pūšanos, pirms barošanas to vajadzētu noguldīt uz vēdera, savukārt pēc zīdīšanas paturēt vertikālā stāvoklī, kamēr bērns atraugāsies. Konsultējieties ar ārstu, lai zinātu, kādiem bērna vēdera pūšanos mazinošiem līdzekļiem mājās ir jābūt. Bērniem, kuri bieži saskaras ar vēdera pūšanos, ir lietderīgi jau profilaktiski dot pilienus pret vēdera pūšanos katras barošanas laikā. 

Zīdaiņu un bērnu vēdera pūšanās un zarnu trakta koliku mazināšanai GudraAptieka.lv rekomendē izvēlēties Colinox® pilienus. Šī preparāta sastāvā ir prebiotikas Bacillus coagulans, kuras veicina bifidobaktēriju (labo baktēriju) vairošanos zarnu traktā, kā arī iznīcina baktērijas, kuras izraisa pūšanu un gāzu izdalīšanos. Bacillus coagulansfermentē ogļhidrātus, stimulē gremošanas darbību. Cita preparāta aktīvā viela ir simetikons, kurš zarnu traktā neļauj izveidoties gāzu burbulīšiem, tādēļ palīdz izvairīties no zarnu trakta kolikām, samazina vēdera sāpes un diskomfortu. 

Colinox pilieni ir izgatavoti bez glikozes, alkohola, mākslīgajiem saldinātājiem un smaržvielām, tādēļ maigi iedarbojas bērnu organismā un šiem pilieniem nav blakusiedarbība gremošanas sistēmas funkcijām. Preparātu var lietot arī profilakses nolūkiem.